Bagi Botond

bagi botond njoy jógaoktató

Sokszor megkérdezik, hogy mit bírok ebben a lassú mozgásban, meg egyáltalán, órákig mozdulatlanul, ez miért jó? Igen, most a jógáról beszélek.

Volt előtte az életemben heti 7 súlyzós edzés, úszás, futás, bringa, pilates, bodyart, trx és még ami most nem jut eszembe. Csupa fantasztikus dolog, csak éppen kicsit túlpörgettem. Amikor pont nem a 3 munkahelyem közül valamelyiknek éltem, akkor sport, és lehetőleg kifulladásig. Abban az időben elég sokat adtam mások véleményére, persze ezt nem ismertem be, sőt, nagyjából azt gondoltam a függetlenségem és szabadságom határtalan, igyekeztem is minél többet kifacsarni a dolgokból.

Aztán egy nap elszakadt a cérna, túl lett feszítve, elvékonyodott és reccs.
Persze voltak már jelei, egy ideje füstölt a gépezet, de nem nagyon foglalkoztam vele. Aztán megtörtént a totális kiégés. Igen, "A kiégés". Testileg, lelkileg, mentálisan. Akinek volt ilyen, annak nem is kell magyarázni, ha szerencsés vagy, idegen ez a helyzet, vagy lehet, hogy épp érintett vagy.

Én akkor azt éreztem, hogy most vége lett valaminek, de egyáltalán nem voltam meggyőződve, hogy bármi betöltené az űrt. Nulla motiváció, teljes csalódottság, pánik, instabilitás, elveszettség. És akkor bementem egy jóga órára, gondolván ezen már nem sokat ronthat.

Hát tévedtem.

A vérző sebeimet, mintha sóval hintenék. Van az a kifejezés, hogy a jóga égető tüze megtisztít. Hát mára már érzem ezt a tisztulást, de akkor igen perzselő volt a hatás.

Szóval miért? Miért csinálom ezeket a furcsa, lassú, "unalmas" mozdulatokat? Miért kelek fel hajnalonta gyakorolni?

Mert már tudom, mennyire fontos meghallgatni, hogy odabentről mi szól, hogy a "bent" hangjára fókuszálva elnémítsd a "kint"-et, illetve, hogy a kettő szinkronba kerüljön egymással. Most pedig szeretnék segíteni abban, hogy minél többen finomra hangolják ezt a képességüket.
Az hogy közben a tested rugalmas és erős lesz, hogy a koncentráció élessé válik, képes vagy uralni, vagy ha éppen arra van szükséged, akkor megélni az érzelmeidet, ezek mind fantasztikus mellékhatások.

 A jóga gyümölcse, megtapasztalni a körülményektől független elégedettséget, úgy hogy közben mégis produktív, termékeny maradsz, de ez már egy természetes állapota a lényednek.
Számomra a jóga az, amikor elhagyod a veszett kapálózást, és rádöbbensz hogy így könnyedén, lebegve utazol az árral.
Várlak együtt áramolni az óráimon!


Boti videói itt! :)


Végzettségek:

Vinyassza flow yoga teacher 200 hours Yoga Allience Certification (Varga Judit)
Yin Jóga (Tengerdy Ági)
BodyArt basic instruktor, bodyart school hungary
DeepWork instruktor

Éppen zajló képzéseim:
Vezetett meditáció, relaxáció és jóga nidra. (Márk Tamás)
300 órás haladó jógaoktató (Varga Judit)