Blog

EVLM a gyakorlatban 3. - regeneráció császármetszés után

Minap egyik kliensemnél érdekes összefüggésekre lettem figyelmes. És bár tudom, hogy mindenki teljesen új eset teljesen egyedi problémakkal, többeknek hasznára válhatnak az alábbi összefüggések.

A hölgy háti fájdalmakkal jött hozzám. Már a hétköznapokon is éles fájdalom volt a hátában/derekában, de pontosan nem tudta megnevezni a kiváltó okot. TRX oktatóként még azt sem mondhattam, hogy mozgásszegény életet él, így hát az okozattól indultunk el inkább visszafelé.

Első ránézésre egyik hátizma sem tűnt túlterheltnek. Mélyebbre ásva viszont egyértelmű lett, hogy a QL (Quadratus Lamborum) izmai betonkeménységűre vannak összeugorva. Mivel nem friss volt a dolog (kb. fél éve volt ilyen kellemetlen fájdalom a hátában) eltartott 3 környi átmozgatásba, amíg manuális technikákkal meg tudtuk oldani őket mindkét oldalon.

császármetszés

Ettől megkönnyebbülve rátérhettünk a fájdalom valódi forrásának megtalálására. Általában a QL akkor dolgozik túl, ha a deréköv, azon belül is a külső ferdehasizom, nem végzi el az elsődleges feladatát a csípőhintát igénylő gyakorlatoknál. (Például elemelés/deadlift gyakorlat) Amennyiben a külső ferde hasizom nem megfelelően stabilizál a szervezet a QL bevonásával "kijátsza" a hibát, és egy "pucsítós" helyzetben rögzül a hát a gyakorlat közben.

Stabilnak érezheti, viszont a probléma a QL túldolgozásán túl az, hogy ezt a stabilitást a csigolyák egymásnak feszülésével érte el. Ez hosszútávon aztán egyéb szövődményeket is okozhat, de vendégem még megúszta egy szimpla QL túldolgoztatással.

TRX oktató révén meg is lepődtem, hogy miért nem működik rendesen a deréköve (core izomcsoport: gerincfeszítők, QL és a hasizmok együttműködése, amolyan törzsizomfűző létrehozása a gerinc védelmében)?

A Strongfit-nél tanult ferdehasizom nyitó feladat elvégzése után (hanyatt fekvé, láb lebegőülésben. Kettlebell a köldök alatt az alhason és a hasizmaid aktivizálása segítségével próbálod eltolni magadtól a súlyt. Ez a feladat egyben edzi az alhas, külső ferde hasizom és az alháti gerincfeszítők alkotta láncot) egyértelművé vált, hogy oldalt minden rendben, de az alsó hasizom kontrakció helyett csak kiemelkedett.

császármetszés regeneráció

Viszont így, hogy nem tudta rendesen megfeszíteni, a teljes törzsstabilitást elősegítő lánc borult és kreatív módon kellett megoldania a QL segítségével. De mi lehet az alhasával?! Ekkor esett le neki is a tantusz, hogy van egy csodaszép lánya, aki császárral született. Most már nekem is összeállt a teljes kép és egy gyógyuláshoz vezető edzéstervet is össze tudtunk állítani.

Most már én is tudom, hogy gyerekes anyukáknál mi lesz az első kérdés, amit fel fogok tenni.

Fontos, hogy a várandósság és a szülés után (legyen az hüvelyi vagy császár) aktívan foglalkozz a regenerációddal, és nem csak a kinézeted visszanyerése érdekében. A gyerkőket évekig a karon cipelni olyan, mintha egész nap súlyzóznál. Megterhelő. Nem árt, ha helyes pozícióban, egészségesen teszed mindezt :) Akár "edzős" akár jógás vonalon tudunk adni regenerációs, törzsizomfűző visszaerősítős feladatokat. Akkor sincs probléma, ha mint a fenti helyzetben "későn" kapsz észbe, megoldjuk. Oszd meg minél több anyuka ismerőssel a cikket/lehetőséget és keress minket bátran!

szülés utáni rehab