Blog

Jóga érthetően - a csakrák

Talán a csakra kifejezés az, amit már mindenki hallott ezer kontextusban és ami miatt sokan forgatják a szemüket, meg bullshitnek gondolják az egész jóga-spiritualitás ösvényt. Nos valóban, amikor az egyszeri jógatanár a kezdő óra kellős közepén földöntúli hangon egy hátrahajlításnál instrukcióként adja a nyisd a szívcsakrádat az ég felé, meg a harmonizáld a csakráidat - hát minimum kétségek merülnek fel az épelméjűségét illetően. A kontextust tekintve egyébként jogosan. Valamint számtalan csakragyógyítós, csakranyitós workshopon is résztvehetsz, és sokszor hallani kifogásként is a csakrákat. Ha már ennyire népszerűek, akkor a  következő bejegyzés-sorozatban a csakrákról fogunk beszélni, ÉRTHETŐEN. Mert pont, mint a keresztény kultúrkörben a felhőkről minket őrző szakállas Isten képe is értelmezhető 21. századi elmeként, a jógafilozófia is lefordítható mai nyelvre. 

Minden ősi kultúrában előbb vagy utóbb rájöttek arra, hogy az emberek fizikai valója nem minden, hogy többdimenziósak vagyunk, spirituális lények fizikai testben. A jógikus filozófiában ezt úgy fogalmazták meg, hogy az embernek a fizikain túl van egy finom-energia teste, mely nem megfogható, és melyben a prana az élet-energia áramlik.

Az aura ennek a finomtestnek a kivetülése egyébként, ami egy energiamező, mely körbeveszi a fizikai testet. Ebben a finomtestben vannak energiaáramok vagy csatornák. Két fő energiaáram van, az egyik, mely felfelé áramlik, a jóga filozófiában a férfias minőséggel azonosítják, a tudatosságot jeleníti meg, a neve Shiva. A másik, mely lefelé folyik, a női minőséggel azonosítják, az alkotást jelenti, a neve Shakti

csakrák

A csakrák olyan energia pontok, melyekben a két fő energia áramlat különböző arányban van jelen. A testben lejjebb lévők inkább Shakti túlsúlyban vannak, vagyis a megérkezés, földelés, biztonság minőségeket jelentik, a feljebb lévők Shiva hangsúlyosak.

A csakra szanszkrit szó magyarul kereket, vagy korongot jelent. (Chakrasana - a híd póz, ami egy félkör ugyebár :)) Ezek a Shiva és a Shakti mentén létrejövő energiaörvények. 7 fő csakrát különböztethetünk meg. Jelük a lótusz, mindegyiknek más számú virágszirma van, ábrázolásnál. 

Pont, mint a lótuszvirág lehet nyitott vagy még ki nem nyílt, egy csakra is lehet nyitott vagy még zárt, alvó. Mit jelent ez magyarul, mai nyelven?

Kanyarodjunk vissza a blogposzt elejére, a finom testhez. Nem csak fizikai testünk van, hanem egy energetikai is. A csakrák ezen energetikai testnek a csomópontjai. A test középvonalán helyezkednek el, és különböző minőségeket testesítenek meg (erről bővebben később). Hatásuk van a fizikai testre is, minden csakrának megvan a maga jelentése, hogy a fizikai testre milyen befolyást gyakorol. A jógafilozófiában a csakrák összekötve alkotják a centrális csatornát, vagy középső csatornát, melyben az életerő energia áramlik (prana) amennyiben egy csakrával "baj van" az energia elakad - és fizikai vagy lelki problémák adódnak az ember életében.

Nézzük mindezt egyszerűbben. A csakra rendszer a tudat(osság) jógikus modellje. A csakrák a tudat szintjei.

Minden egyes csakra lentről felfele épül egymásra, és különböző minőségeket, életfeladatokat jelentenek. Olyasmit képzelj el, mint egy Maslow piramis. Amennyiben az alsó szinteken gubanc van, nem tudsz feljebb lépni, és "fennköltebb" dolgokkal, önkiteljesítéssel stb foglalkozni. Minden egyes csakrának van egy célja az életben, amit meg kell tanulnod.

csakra

Vagyis úgy tekints rájuk, mint egy fejlődési útra. Minden csakrának megvan a maga jelentése, célja, ha úgy tetszik leckéje. És hogy könnyebben vizualizálható és megragadható legyen színe, hangja, eleme (föld, tűz etc), színe, lótuszvirág képe, istene, bolygója, köve stb.

Ezek mind segítenek a megértésben és abban, hogy hogyan tudsz velük dolgozni.

Remélem maga a csakra rendszer, és a csakrák létjogosultsága így értelmet nyert, a követkző bejegyzésekben végigmegyünk mind a hét csakrán, a mostanihoz hasonlóan értelmezve, kérdéseket feltéve. Igazi kis önismereti utazás lesz. Bármi kérdésed van, szeretettel várjuk! njoy!