Blog

Jóga érthetően - Gyökércsakra

Az első, és legalsó csakra, szanszkrit nyelven MULADHARA csakra. A fő minőségek, melyekkel azonosítjuk: megérkezés, stabilitás, legyökerezés (pozitív értelemben), kapcsolódás, biztonság érzése és kialakítása az életben, emiatt érzett (ön)bizalom, jelenlét és fókusz az itt és mostra. Az alapja a spirituális elköteleződésünknek, fejlődésünknek, erre épül később minden személyiségfejlődés. 

Fizikailag a medencefenéken, a gerincoszlop aljánál helyezkedik el. A mellékvesékkel, a gerincoszloppal, a fogakkal, a vastagbéllel, vesékkel és a vérrel hozzák kapcsolatba. Ezt úgy kell érteni, hogy amennyiben a felsorolt szervekkel valami nem stimmel, érdemes pszichés szinten megnézni  hozzá kapcsolódó csakra életfeladatait, spirituális minőségeit, mert lehet, hogy ott van valami elakadás és pusztán pszichoszomatikus betegségről beszélhetünk.

gyökér csakra

A muladhara csakra a gyökere, talaja a személyiségfejlődésünknek. Itt, első lépésként kell kialakítanod a kapcsolatodat a fizikai önmagaddal (elfogadás, változtatás, fejlődés), a környezeteddel. Eleme a föld, ez is az önmagadba, jelenbe, világba megérkezést szimbolizálja. Ha energetikai szempontból nézzük, ennél a csakránál a Földből kapunk energiát, onnan töltődünk föl.

Sétálj minden nap pár lépést mezítláb. Azt tartják ezzel nem csak kapsz, de adsz is gyógyító energiát a földnek. Ha már energia, a muladhara csakra a középpontja a Kundalini energiának (a már említett Shiva és Shakti folyamoknak).

I relax - nyugodt vagyok.
— Megerősítő mondata a muladhara csakrának. Mantrázd naponta, ha dolgozol vele.

Tanulságok, feladatok:
Ebben a csakrában megtapasztalhatjuk a különleges egyedülállóságunkat. Tudatosságot hoz a fizikai testtel kapcsolatban - ezt mi is mindig hangoztatjuk, ez az első lépés a fejlődéshez. Az első csakrával való dolgozás hozzásegít a saját magad realizációjához a világban. Megérteni, hogy saját magad csak egy kis része vagy, mégis benned van az egész univerzum, tudsz kapcsolódni. És ebben a kapcsolódásban biztonságra tudsz lelni. Fontos kiegyensúlyozni a gyökércsakra kapcsán a földelés, két lábbal a földön állást, megérkezést, stabilitást a fejlődéssel, változással. 

A muladhara csakra, mivel a fizikai testtel segít mélyen kapcsolódni, a legösztönösebb csakránk. Amolyan túlélő központ, a túléléshez szükséges minőségeket erősíti, mint bátorság, találékonyság, a segítség ahhoz, hogy a megpróbáltatásokat átvészeljük. 

Azt tartják, hogy ez a csakra hordozza az őseinkhz kötődő tudásunkat is, ezért van a legtöbb embernek nehézsége a muladhara csakrával. És ha belegondolunk az elhúzódó felnőttéválásokba, a megérkezési, elköteleződési, stabilitási problémáinkba, hogy nem találjuk a helyünket, a kapcsolatot magunkkal és másokkal - már értjük is.

A muladhara csakra hordozza magában az őseink hagyatékát, legyen ez háború, katasztrófa, nehéz idők - amolyan családi, generációs mintaként hordozzuk felmenőink megoldásait ezekre. Néztél már tükörbe amikor épp anyád hangján szólaltál meg? Máris érted. Érdekes reflexió erre a fentire a Hellinger terápia, ami szintén a tudattalanul őrzött és követett generációs mintákat oldja a saját technikájával. 

muladhara csakra

Röviden tehát a muladhara csakra a stabilitást, megérkezést, kapcsolódást szimbolizálja, az első és tudatos alapját a személyiségünk(spirituális) fejlődésének.

Amennyiben "blokkolva" van a muladhara csakra, arra azt értjük, hogy a fent kifejtett feladatokkal még van dolgunk, még szembe kell néznünk valamelyikkel, ki kell bontogatni a félelmeinket, fájdalmainkat és elsimítani. 

Hozzá kapcsolódnak:

  • elem: föld
  • szín: piros
  • érzék: szaglás
  • lótusz szirmok száma: 4
  • jógapózok: álló és ülőpózok
  • istenség: Ganesh
  • ásvány: gránit, vérkő
  • illóolaj: cédrus, pacsuli, mirha

Amennyiben úgy érzed, hogy támogatásra, segítségre van szükséged a fenti életfeladatok alamelyikével, jelentkezz be a környékeden, akár hozzánk egy muladhara csakra fókuszú órára, ahol jógapózok és egyéb technikákkal hathatós segítséget kaphatsz a saját fejlődésedhez.

Jóga érthetően: a csakrákról általában 1. rész