Blog

Így tanultam meg újra spárgázni sérülés után

AJÁNDÉK
Nehéz úgy írni erről, hogy ne a pózt lásd. Ne azt lásd, hogy úú, leért a homloka, úú, ott egy spárga, úú, hozzáért a lábfeje a tarkójához. Mert nem ez a lényeg. Elhiszed?

Kb 5 éve amikor elszakítottam mindkét combhajlítómat az ülés is fájt, és járni se ment. És sokáig azért küzdöttem, hogy újra meg tudjak csinálni pózokat, újra rugalmas legyek (az más kérdés, hogy sose rugalmas, hanem kinyúlt és gyenge izmaim voltak, mindegy). És ez az akarás, a görcsös ragaszkodás évekig tartott. Tavalyig. Nem is volt semmiféle előrelépés. A bal oldali hátrahajlós spárgácskát tegnap kaptam ajándékba. Nem, nem volt cél, nem gyakoroltam rá.

Mert az asanak, a flashy pózok nem jönnek fizikai akarásból, nem tudod megerőszakolni a testedet. A jóga az kemény meló. Persze, a tornászoké, az úszóké és a súlyemelőké is az. Én a különbséget valahol ott látom, hogy a jógában fizikai eredményeket nem kapsz, ha csak a fizikai kemény melót látod és végzed. Megannyi sebet és lezárt, lelakatolt érzelmet, emléket őrzünk a testünkben jól elrejtve. A jógagyakorlással ezeket a lezárt területeket szabadítod fel, és ez csak akkor sikeres, ha amit oda bezártál, azt szintén feldolgozod. Hullámzó, nehéz emocionális-mentális utazás ez. Egy-egy póz mögött évek kemény munkája áll. És a kemény munka itt nem a gyakorlatokat rejti, hidd el nekem, az a könnyű rész. Nyújtani meg erősíteni. Hanem azt az újfajta szempontot, amivel magadra és a világra tekintesz, a meló az, ahogyan kezeled a lelakatolt érzéseket és gondolatokat, ahogy szabadon engeded őket, megéled, majd számukra méltó helyre helyezed őket, nem pedig elfeded. Szóval az asanagyakorlás csak egy tükör. Nem cél, hanem eszköz a fejlődéshez. Nekem egy éve a gyakorlásom nem tartalmaz fizikai célokat. Mozgok, mert mozognom kell, mert arra lettünk kitalálva. És azóta gyógyulok is. Mert megélem a mozgást, és rezonálok azzal, amit a lelkemben kelt. És ajándékként kapok asanakat is. Kérlek, ne a pózt lásd egy-egy képben. Hanem az utat. Még ha nem is ismered magát az utazót, tiszteld a lépéseiért. Köszönöm, hogy én is segíthetek Neked az utazásodban. Panni. njoy

Bakonyi Panni jóga börtönjóga spárga vinyasza flow yin njoy