Juhász Péter

Juhász Péter hatha jóga

Magamról (végülis nem annyira magamról):

Neked mi a sztorid, hogy érzed magad most, ebben az életfázisban? Ki vagy békülve önmagaddal? És mi kéne ahhoz, hogy elfogadd és szeresd a testedet, az énedet, a gondolataidat és az érzéseidet olyannak amilyenek? Hogy ne bántsd magad apróságok miatt, hogy nyugodtan és magabiztosan létezz a térben magad körül? Hogy elgondolkozz azon, vajon nem vagy-e több mint pusztán a magadról alkotott gondolataid összessége? Hogy el tudd engedni a kritikát tudva, hogy az csak a másik saját belső sztorjának a kivetülése, és egyáltalán nem rólad szól?

Hogy még fel se merüljön benned, hogy magaddal foglalkozni önzés, amikor a világban mindig akad akinek nehezebb? Hogy inkább rajtuk kéne segíteni, nem magadon? Hogy belásd, amíg te nem vagy kibékülve magaddal, addig hogyan is tudnál bárki máson segíteni? Vagy csak erősen jelen lenni, és adni bármit amire a számodra fontosaknak szüksége van, legyenek ők a gyekereid, a pertnered, a családod vagy egyszerűen bárki a környezetedben?

Mert ez az én sztorim, ezt átadni, ebben segíteni. Nekem ez (is, főként) a jóga.

Igen persze, része a fizikai gyakorlás is, mozgunk és koncentrálunk, kitartunk és meg is állunk, izzadunk, és néha sok. De főként belélegzünk, és hosszan kilélegzünk, és elcsendesednek a gondolatok, és lépésről lépésre közelebb kerülünk magunkhoz és magunk megértéséhez. Miközben amúgy erődsödik a test, és, mellékesen, kerekedik a fenék is. De ehhez sok időre és mégtöbb kitartó gyakorlásra van szükség.

Bárhol is legyél te ebben a sztoriban éppen, én azért vagyok most itt, hogy megpróbáljak irányt, keretet, segítséget (vagy amire épp szükséged lehet) adni. Gyere el egyszer, találkozzunk, nézd meg milyen, és derítsd ki, hogy ez neked való-e.


Óraleírás:

Indiából frissen hozott, klasszikus hatha jógát tanítok (most éppen, tegyük gyorsan hozzá, mert én is az utamat járom a jógában, és ki tudja legközelebb merre sodor a szél). És hogy ez miről is szól körülbelül?

A hatha jógában (nevéből is eredően, ahol a 'ha' szótag a Nap, míg a 'tha' szótag a Holdat és megfelelő energiájukat jelöli), az ászana (fizikai pózok) gyakorlás során az olyan ellentetés erők mozdulatlanságban rejlő kiegyensúlyozására törekszünk mint az erőfeszítés és nyugalom, elsősorban annak az érdekében, hogy lecsendesítsük a gondolatainkat és apránként közelebb kerüljünk magunkhoz.

Ez a gyakorlatban hosszabban kitartott pózokat (vagy néha egész érdekes variációjukat) jelenti, és ha ez igy elsőre nem is hangzik túl dinamukusnak, mindenkit biztosíthatok afelől, hogy legalább éppen annyira kihívással teli és izzasztó tud lenni mint egy kiadós vinyásza óra. Kikapcsolás, felfrissülés, a gerinc teljes átmozgatása, meg (tőled függően, talán) némi izomláz nagyjából az ígéret, de persze mindenki azt tudja kihozni az órából amivel érkezik. Éppen ezért a legjobb talán, ha érdeklődő nyitottsággal jössz, még haladó gyakorlónak sem kell lenned, kezdőként is csatlakozz bátran!